Hersenspinsels & citaten

Consult en etherische olie van Young Living

Dat de etherische oliën van Young Living een mooie aanvulling zijn op een consult maakt het volgende verhaal van Anne Noorderbos duidelijk. Anne is holistisch paardentrainer en heeft twee paarden Sven en Ceasar. Over het consult van Ceasar schreef ze de volgende reactie:

Onlangs heb ik bij Praten met een Paarden een consult aangevraagd voor mijn paard Ceasar. Eén van mijn vragen aan Ceasar was

Waarom ben je zo onrustig tijdens het buiten rijden?
Deels omdat ik het heel leuk vind, anderzijds als andere mee zijn wil ik alles in de gaten houden. Het buiten zijn is heel leuk, maar het vraagt dat ik soms op mijn tenen loop. Dan wil ik zoveel in de gaten houden en zoals ik al zei.. stiekem is er soms gebrek aan moed.

Voor mij was dit een hele fijn en verhelderend antwoord, hier kon ik wel wat mee. Ik werk zelf al een tijdje met de etherische oliën van Young Living en besloot om hem hiermee te ondersteunen. Ik heb gekozen voor de olie ValorII, deze olie ontspant zowel mentaal als fysiek(ook wel de chiropractor in een flesje genoemd) en deze olie geeft moed en een beetje moed kon Ceasar wel gebruiken😊.

Ik heb er voor gekozen om een druppel olie op de atlas te doen en een druppel op het lendengebied. Dit zijn namelijk de gebieden waar hij zijn mentale spanning omzet in fysieke spanning en op deze manier ruikt hij af en toe een vleugje van de olie zonder dat het opdringerig is.

Met de Valor zijn we samen een bosritje gaan maken en er waren nog steeds wel wat dingetjes spannend, maar deze spanning kon hij veeel sneller afvloeien. Het is lang geleden dat ik zo’n relaxed buitenritje heb gemaakt!

Ik ben enorm dankbaar dat zowel de oliën als Annika op mijn pad gekomen zijn, het heeft ons enorm geholpen!

Meer weten over een consult of etherische oliën van Young Living ? Mail gerust!

Gered door niet te redden (over het aankopen van paarden)

Sommige paarden kan je niet redden en daardoor ben je hun redding. Een stelling die de laatste tijd steeds vaker duidelijk naar voren komt en harde gevolgen heeft. Voor mens en dier.

Met regelmaat kom ik het tegen in mijn praktijk, maar ook in mijn directe omgeving is het steeds vaker zichtbaar. Het paard wat aangekocht is als gezond, maar dat niet blijkt te zijn.

Er zijn eigenlijk twee categorieën.

Allereerst de opknapper. Je kent hem, het paard wat je tegenkomt terwijl je aan het zoeken ben naar je nieuwe paardenliefde. Halsoverkop raak je verliefd op zijn guitige hoofd. Zo liefhebbend als je bent kun jij dit paard vast helpen. Het feit dat de huidige ruiter wel erg hard moet trekken om hem ‘nageeflijk’ te krijgen en dat pasje wat net niet tactisch is, valt in het niet.  Alle rode vlaggen worden genegeerd. Hij komt door de basale aankoopkeuring dus zoveel kan er niet mis zijn, toch? Voor je je hart verliest aan een ‘project’, wat overigens ook heel goed kan verlopen en erg lonend kan zijn, ga goed na wat er mankeert.

Daarnaast heb je het paard wat als gezond wordt aangeboden, ook gekeurd uiteraard, maar nooit door geen keuring had mogen komen. Moedwillig verkocht inclusief alle mankementen.

Helaas zeggen de aankoopkeuringen van tegenwoordig niet zoveel over de staat van het paard. Het vertelt niet hoe hij mentaal in elkaar zit, welke oude trauma’s er bestaan, het zegt niets over de binnenkant van het paard. Zijn maag-/darmstelsel, zijn pezen, zijn wervelkolom en zijn rijtechnische status. Het zegt alleen dat hij op dat binnen bepaalde mate naar genoegen functioneert. Dat hij in theorie kan voldoen aan datgene wat men verwacht te gaan vragen. Eigenlijk kan je elke keuring in twijfel trekken, want deze is volledig afhankelijk van het beoordelingsvermogen, de kennis, het belang en de maatstaven van de keurend arts.

Onlangs kreeg ik een keuringsrapport onder ogen van een 11 jarige kwpn ruin. We hadden hem bekeken voor een vriendinnetje. Leuk paard, rijtechnisch niet slecht gereden, beetje moeilijke bouw. Op het keuringsrapport stond genoemd dat de tandarts en de hoefsmid best een keer langs mocht komen. Geen woord over dat hij zijn rechter bekkenhelft standaard 3 cm hoger droeg dan zijn linker. Geen woord over de ontactische pasjes die hij in de eerste 5 minuten in draf liet zien. Röntgenologisch en klinisch goedgekeurd voor de sport. Hoe dan? Vraag ik me dan af.

Meer dan eens loopt dit niet goed af, voor mens en dier.  De problemen beginnen zich, naarmate de tijd vordert, op te stapelen. In het beste geval is dit het moment dat veel van ons de therapeuten, zadelmakers en instructeurs oproepen om te helpen. Vaak met goede resultaten, maar bij een enkel paard lijkt het niet uit te maken wie langs komt. De mensen die ik ken hebben hier geluisterd naar hun gevoel en zijn uiteindelijk verder gaan zoeken. Meer dan eens bleek het achterliggend fysiek trauma zo groot dat verlossing van de pijn de enige optie was.

Een horrorstory voor menig paardenliefhebber. Maar toch buig ik diep voor de mensen die ik ken. Ondanks de adviezen als ‘pak hem aan’, ‘hij is te verwend’, ‘laat hem eerst een jaar paard worden op de wei’, ‘haal hem van zijn ijzers’ of  wat dan ook dan ook hebben zij hun paard nauwkeurig laten onderzoeken. Meer dan eens kwamen oude breuken, verkalkingen en peesletsel aan het licht die in geen enkele keuring zijn opgevallen. Stuk voor stuk hebben deze eigenaren voor afscheid moeten kiezen. De meest eerlijk optie ten opzichte van het paard.

Wat leert het ons?

Een paard wat niet tactisch loopt mankeert wat. Een paard wat rad loopt, doet dat onder elke ruiter. En pas kan onder invloed van rijtechniek en harnachement wat korter of langer worden, maar op geen enkel moment mag deze  niet tactisch worden.

Dat verkopers veelal niet betrouwbaar zijn. Soms door gebrek aan kennis, soms door moedwillig dingen te verzwijgen. Soms door onderschatting van problemen of (oud) trauma.

Dat een klinisch en röntgenologisch onderzoek absoluut geen garantie is ! Ik kan niet genoeg benadrukken hoeveel tekortkomingen dergelijke onderzoeken hebben. Om het duidelijker te maken: een röntgenfoto brengt geen weke delen in beeld en oude breuken of verkalkingen zijn vaak alleen zichtbaar onder bepaalde hoeken. Wil je weten of de pezen goed zijn moet je een echo laten maken, bij welke keuring wordt dat gedaan? Daarnaast is alles afhankelijk van de interpretatie van de arts. Bij mensengeneeskunde is het goed lezen van een röntgenfoto, echo of mri een specialisme. Bij paarden is het veelal afhankelijk van de kennis en kunde van de desbetreffende dierenarts.

Dat instructeurs, rijtechnieken, voedingssupplementen,  management en therapieën niet zaligmakend zijn. Ze dragen bij aan welzijn, absoluut, maar een paard wat permanente schade heeft opgelopen, krijg je er niet mee heel.

Alle aanbod is tegenwoordig röntgenologisch en klinisch goedgekeurd al voor je gaat kijken. Wat al een rode vlag op zich is.

Dat je soms paarden redt, door ze niet langer te redden, maar te verlossen.

 

Moet je alles weten en willen weten?

Ja en nee. Het is onzin om te denken dat alle paarden clean moeten zijn bij alle onderzoeken. Wij mensen functioneren ook prima met een oude peesblessure of een artrose in onze schouder. Het is geen reden tot afschrijving, maar wel iets om rekening mee te houden. Als ik door een oude whiplash mijn nek niet altijd goed kan bewegen is het praktisch om dit onder controle te houden met een behulp van een goede therapie en de juiste bewegingstechniek.  Bij paarden is dit niet anders.

Maar als het paard problemen geeft is het zeker nuttig om verder te onderzoeken wat er gaande is. Er zijn tal van goede instructeurs, ruiters, zadelmakers en handenvol therapieën om te kunnen helpen. Echter als daarmee de problemen niet verbeteren is onderzoek nodig. Grondig onderzoek, simpelweg om te kijken of dat wat je van je paard vraagt reëel is.

Hoe koop ik dan een gezond paard?

Als je een leukerd op het internet ziet, doe het voorwerk! Bij facebook advertenties kan je vaak kijken bij de verkoper. Bij veel mensen kan je de hele historie zien en dus vaak ook de historie van het paard.

Vraag informatie: wat heeft hij gedaan, hoe wordt hij getraind, hoe ziet zijn dag eruit, waarom doe je hem weg, is hij ooit geblesseerd geweest. Maar ook waarom is hij al gekeurd? Bedenk wel dat elk antwoord gekleurd is door de beleving van de verkoper en gericht is op verkopen.

Vraag filmmateriaal. En dan niet alleen rijfilms maar ook losse beweging. Losse beweging is je leidraad. Loopt hij daar niet correct? Huppelt hij als een konijn door de bak? Dan is het al een ‘no go’.

Rijfilms vragen nog meer van je beoordelingsvermogen. Je laat je afleiden door de figuren en de overgangen, mooi muziekje eronder en de verstoring is compleet. Kortom geluid uit. Kijk allereerst naar de gelijkheid van de passen, het taktische verhaal. Bochten en overgangen is waar de balans en rechtheid duidelijk wordt. Kijk dan extra goed.  Daarna kijk je een rondje naar de ruiter, zit die netjes, heeft de ruiter veel spanning, moet er veel druk worden geleverd om het dier vooruit te krijgen? Kijk goed!

Uiteindelijk besluit je te gaan kijken. Allereerst neem iemand mee die het vermogen heeft om goed te kijken naar het paard en niet schroomt om te zeggen wat hij of zij denkt.  Eenmaal daar vallen de meeste van ons stil. We rijden een rondje en denken… nou leuk dier. Nee, blijf kritisch!  Wees niet bang om aan- en opmerkingen te maken en neem geen blad voor de mond. Voel de benen en de rug af naar warme plekken, verdikkingen en ongelijke bespiering. Zijn de hoeven gelijk? Hoe is zijn staartspanning? Is zijn bekken recht? (als je dit niet kan herkennen, kijk dan goed of de bespiering van de rechterbil even groot is als dat van de linker). Laat hem inbuigen op een snoepje en een keer zijn voeten optillen.

Onder het zadel: Sommige mensen willen eerst kijken, prima. Maar let op dat de verkoper hem niet compleet moe rijdt. Stap, draf, galop en dan klaar. Verhalen als : in het begin is hij altijd wat stijf, of hij heeft moeite rechtsom aangalopperen zijn rode vlaggen. Sla ze op in je hoofd.

Laat tijdens jouw rit iemand alles filmen, zodat je zelf terug kan kijken.

Bespreek de keuringen en vraag het rapport in te zien. En kijk hoe men reageert op eventueel overkeuren. Als je uitgaat van een afspraak afkeur is kosten verkoper en goedkeur kosten koper, moet de verkoper dat aandurven, tenzij het dier inderdaad niet correct gekeurd is.

Luister naar je gevoel, maar negeer geen rode vlaggen.

 

Vertrouwen vs instinct

Een van de meest gestelde vragen in een consult is: “Vertrouwt mijn paard me?”. Hoewel het antwoord daarop wel vaak ‘Ja’ is, is het toch hoog tijd dat er toch een nuance word gelegd.

Het vertrouwen waar een paard over spreekt in een consult is het vertrouwen waar wij, menselijk gezien, waarde aan hechten. Dat wil zeggen dat hij begrijpt dat jouw intentie goed is en je er niet op uit bent om hem pijn te doen.  Maar dat wil niet zeggen dat hij niet op basis van zijn instinct kan reageren. Door training, conditionering en desensibilisatie kun je zijn reactie verbeteren maar vertrouwen vanuit het instinct is echt wat anders.

Paarden zijn prooidieren en net als de meest prooidieren leven zij graag in kuddes. Hoewel we tot allebei in staat zijn, gedragen wij mensen ons over het algemeen als roofdieren. Zeker bij onze paarden. Dit maakt het extra ingewikkeld. Prooidieren zijn vele malen sensitiever. Iets wat wij bij paarden graag ‘gebruiken’ onder het woord spiegeling. Hen valt alles op, de spanning in je schouder, je humeur, je energie en je emoties. Ze helpen ons er mee, maar het heeft vooral een functie in het behoud van hun soort. Immers als prooidier moet je altijd bewust zijn van je omgeving. Dit gebeurd instinctief, het is aangeboren gedragspatroon waarbij leren en ervaring geen rol speelt.

Als je een prooidier, die normaal gezien voor behoud van zijn soort in een kudde leeft, isoleert zal hij alerter worden op zijn omgeving. En dit is wat wij doen. Wij scheiden een prooidier van zijn kudde en willen zijn reacties veranderen in gewenst gedrag omdat ze ons zouden moeten vertrouwen. Men zegt dat een paard vier ‘hoofd’ reacties heeft: fight, flight, freeze en faint. Die veronderstelling op zich is al een discussie waard, maar daar gaat dit stuk niet over. In ieder geval zit in elk van deze reacties vele nuances. Een zwiep van een staart tijdens het rijden kan een vorm zijn van ongenoegen waar wordt tegen geprotesteerd (fight). Het plots omhoog brengen van het hoofd is vaak een eerste signaal in de keten van het het vluchten (flight). Wat we zeker niet moeten vergeten dat ze die reacties pas gaan tonen op moment dat het onbehaaglijke gevoel al aanwezig is. Het is immers een reactie. Om de keten aan reacties te beperken wordt er veel gedaan. We trainen, conditioneren en desensibiliseren. Maar dat lijkt toch niet altijd de oplossing. Hoewel dit de heftigheid en soms de reactie kan veranderen, neemt het niet altijd de stress van het onbehaaglijke gevoel weg.

Vaak hoor je, je moet een goed leider zijn. Dat is een uitspraak die je op elke manier kan opvatten die je wilt. Wat we allemaal willen is consequente duidelijkheid. Maar de duidelijkheid onder roofdieren is anders dan die onder prooidieren.

Om een goede band met je paard te creëren op basis van zoveel mogelijk vertrouwen, moeten we dus eigenlijk ons zo min mogelijk als roofdier gedragen. Dat geeft ons nogal veel werk aan onszelf. Het vergt rust in je lijf en je hoofd, complete awareness van je omgeving en je lijf, duidelijke consequente reacties en het overzicht om alles te combineren. Pas dan kan je het instinct bereiken en voorkomen dat de keten van reacties op gang komt.

groningers

Will to please

Paarden staan al eeuwenlang in dienst van de mens. Als vervoermiddel, strijdmakker in oorlogen en als medewerker op het land. Tegenwoordig is dit nog zelden het geval. We ‘gebruiken’ ze nu voor onszelf. Voor de sport, de recreatie en de liefhebberij.

Zijn we weliswaar bewuster van wat een paard, als dier, is en nodig heeft voor een gelukkig bestaan. Hun dienstbaarheid laat ons nog altijd grenzen overschrijden. In geen van mijn consulten heb ik ooit gehoord: “Wil je mijn baas vragen minder hard in mijn mond te trekken?” Of “Wil je mijn baas vragen of ik vaker naar buiten mag?”. En ik vraag me soms af, waarom is dat toch?

Waarom kunnen wij paarden dingen laten doen die fysiek bijna onmogelijk zijn? Waarom worden harde handen getolereerd? Waarom kunnen wij wegkomen met de bewuste en onbewuste fouten die we maken?

Learned helplessness is één verklaring. Het dier heeft geleerd dat hij geen invloed kan uitoefenen op de gebeurtenissen die hem overkomen. Vaak zijn ze letterlijk en figuurlijk gevlucht uit hun lijf en vervullen hun taak als robot.

Gewoonte is een andere verklaring. Ze weten niet beter, kennen niet anders en accepteren het als ‘gewoon’.

Echter de ‘will to please’ is altijd aanwezig en mogen we niet onderschatten. Die will to please zit er immers al eeuwen ingefokt. Meeste dieren zijn gek op hun baas. Gelukkig maar. Maar het maakt ook dat wij ‘als baas’ moeten waken voor het overschrijden van hun grenzen. Wat dat doen ze, hun grenzen overschrijden uit dienstbaarheid. Logisch nadenken, respect voor je dier en zijn fysieke én mentale grens, kennis van een paardenlijf en natuurlijke behoeftes. Daarmee kom je al een heel eind.

Citaat

Paarden zijn bij hun bazen, voor meer dan wat zij aan lijflijk plezier kunnen bieden. Zij zijn er voor de wijsheid en de inzichten.

Meer dan een spiegel

Inmiddels bestaat ‘Praten met Paarden’ ruim 10 jaar. Het heeft voor verdieping gezorgd. Verdieping in de ziel van een paard. Al eeuwenlang in dienst van de mens hebben ze vaak meer zicht op ons dan wijzelf. ‘Paard als spiegel’ is een term die we vaak tegen komen. Zowel rijtechnisch als mentaal word je regelmatig een spiegel voor gehouden, dat klopt. Maar ze zijn zoveel meer dan dat. Meer dan een spiegel. Veel paarden gaan door het leven als de soulmate van hun verzorger/eigenaar. Ze brengen ons voorbij het spiegelbeeld, voorbij waar we nu zijn en geven ons de tools die we nodig hebben om ons leven beter te vervolgen.

Ooit bedacht ik het volgende (en ik weet nog waar ik was, toen dat kwartje viel, namelijk op dezelfde plek als nu).

Paarden zijn als engelen. “Op aarde om de mens inzicht te bieden in het leven en in zichzelf. Om de mens te brengen waar ze anders niet kan komen.”

Het klopt nog steeds !

Discussie

Ondanks mijn jarenlange ervaring sta ik soms nog steeds versteld. Keer op keer valt mijn mond open. De paardenwereld wordt langzaamaan bewuster. Paardenmensen worden bewuster. Bewuster van hun invloed als ruiter op het paard, bewuster van welzijn, voeding, trainingsmethodes enz.

Maar tegelijkertijd worden we kritischer en harder naar anderen. Ben je niet voor, dan ben je tegen. Ben je tegen, dan snap je het niet en ben je paard onwaardig. Dat is de houding die op menig discussieforum is terug te vinden. Zwart of wit. Veroordelend en respectloos. Er worden lijsten met standaard argumenten opgesteld, om overal een antwoord op te hebben en gelijkgestemden tools te geven in de discussie. De respectloze felheid waarmee niet gelijkgestemden van tafel geveegd worden, geeft weinig ruimte voor communicatie. En hier stoor ik mij enorm aan.

Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat elke paardenliefhebber de intentie heeft om zo goed mogelijk voor zijn paard te zorgen. Een ieder van ons probeert het zo goed mogelijk te doen binnen ons vermogen. Kennis en beschikbaarheid zijn hierbij sleutelwoorden. Je moet immers roeien met de riemen die je hebt. Het is aan ons, als paardeneigenaar, om onze kennis te vergroten. En in deze kennis ga je op zoek naar dat wat het beste past bij jouw paard en wat haalbaar is in jullie situatie.

Ik zie naast bewustwording van het wezen paard en je eigen invloed daarop, te weinig bewustheid van de medemens. We hebben totaal geen zelfreflectie over onze houding in communicatie met andere mensen. Misschien moeten we daar ook eens aan werken…. Veroordeling en respectloosheid slaat namelijk de discussie dood.