Discussie

Ondanks mijn jarenlange ervaring sta ik soms nog steeds versteld. Keer op keer valt mijn mond open. De paardenwereld wordt langzaamaan bewuster. Paardenmensen worden bewuster. Bewuster van hun invloed als ruiter op het paard, bewuster van welzijn, voeding, trainingsmethodes enz.

Maar tegelijkertijd worden we kritischer en harder naar anderen. Ben je niet voor, dan ben je tegen. Ben je tegen, dan snap je het niet en ben je paard onwaardig. Dat is de houding die op menig discussieforum is terug te vinden. Zwart of wit. Veroordelend en respectloos. Er worden lijsten met standaard argumenten opgesteld, om overal een antwoord op te hebben en gelijkgestemden tools te geven in de discussie. De respectloze felheid waarmee niet gelijkgestemden van tafel geveegd worden, geeft weinig ruimte voor communicatie. En hier stoor ik mij enorm aan.

Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat elke paardenliefhebber de intentie heeft om zo goed mogelijk voor zijn paard te zorgen. Een ieder van ons probeert het zo goed mogelijk te doen binnen ons vermogen. Kennis en beschikbaarheid zijn hierbij sleutelwoorden. Je moet immers roeien met de riemen die je hebt. Het is aan ons, als paardeneigenaar, om onze kennis te vergroten. En in deze kennis ga je op zoek naar dat wat het beste past bij jouw paard en wat haalbaar is in jullie situatie.

Ik zie naast bewustwording van het wezen paard en je eigen invloed daarop, te weinig bewustheid van de medemens. We hebben totaal geen zelfreflectie over onze houding in communicatie met andere mensen. Misschien moeten we daar ook eens aan werken…. Veroordeling en respectloosheid slaat namelijk de discussie dood.