Het gebruik van etherische oliën bij angst, spanning en stress

In mijn praktijk hoor ik natuurlijk van alles. Wat een terugkerend item is, is spanning, angst of stress. Het komt bij vrijwel elke combinatie weleens voor. Soms is het de reden voor een consult, soms blijkt het de achterliggende reden voor bepaald gedrag. Naast de handvatten die uit een consult komen kan je deze klachten ook mooi ondersteunen door middel van etherische oliën.

Paarden kunnen spanning hebben in verschillende situaties onder verschillende omstandigheden. Zowel tijdens de sport als gewoon op en rond stal. Veel van de activiteiten en een groot deel van ons management gaat tegen de natuur van het paard in. En hoewel de meeste eigenaren hun best doen dit te beperken door te kiezen voor een beter management blijft angst, stress en nervositeit een terugkerend item. Natuurlijk kan je veel met de juiste training. Maar soms is een handje helpen ook handig.

Paarden zijn herbivoren (planteneters) . Uit observatie is gebleken dat paarden bepaalde planten eten in verschillende jaargetijden en dat ze verder migreren zodra er een bepaalde plant in bloei komt. Deze selectie demonstreert dat paarden instinctief weten welke planten ze nodig hebben.

Etherische oliën komen uit verschillende plantendelen en zijn tot 70 keer meer geconcentreerd dan gedroogde kruiden. Studies hebben aangetoond dat therapeutische kwaliteit etherische oliën een bijzondere fysieke en psychologische reactie op het cellulaire niveau kunnen hebben. Dit biedt ons een unieke kans om, door de integratie van etherische oliën in het management, zowel emotionele en fysieke gezondheid te ondersteunen.

Het gebruik van etherische oliën
Therapeutische kwaliteit etherische oliën kunnen topicaal (op de huid) worden gebruikt. Maar ook aromatisch en als voedingssupplement. Voor de invoering van etherische oliën in een paard zijn dieet, is het raadzaam om een ervaren therapeut te raadplegen.

Laat paarden eerst de olie ervaren door middel van inhalatie. De reactie is direct zichtbaar. Om dit te doen, schroef je de dop van de fles open en biedt de dop of het flesje aan bij zijn neus. Observeer de reactie van het paard. Idealiter verzacht de blik en zie je tekenen van ontspanning zoals likken, kauwen, gapen en zelfs zuchten. Het kan ook zijn dat hij zijn hoofd afwend. Dan hoef je niet verder te gaan. Een andere manier is om één of twee druppels in de palm van je hand te laten vallen, deze tegen elkaar te wrijven en dan langzaam de neus te benaderen. Indien je de goede olie hebt gevonden kan je deze op verschillende manieren aanbieden. Door de olie aan te brengen op je eigen lichaam (polsen), een druppel op de borst van het paard te wrijven of op je kleding.

Etherische oliën kunnen ook worden gebruikt op acupunctuur of chakra punten of worden toegediend met behulp van massage technieken. Breng een druppel of twee rechtstreeks aan op het lichaam van het paard of zet een paar druppels op je handen, dan masseer de olie in zijn vacht. De vacht van het paard zal eigenlijk helpen de olie op zijn huid over te brengen. Een paar druppels van therapeutische kwaliteit oliën zal een lange weg gaan. Het is niet nodig om meer druppels te gebruiken om meer respons te krijgen. Wel is het aan te raden om een etherische olie die wordt aangebracht op het lichaam te verdunnen met een goede draagolie, zoals jojoba- of amandelolie (v6 kan uiteraard ook). Indien je dit nog nooit gedaan hebt raad ik je aan een professional erbij te vragen.

Let op dat je het introduceren van de etherische oliën niet doet tijdens een angst of stresspiek. In dat geval kan, als je dezelfde olie weer gebruikt, deze worden geassocieerd met die angst of stress. Wat hem er toe kan brengen om gelijkaardig gedrag opnieuw te herbeleven en vertonen. In plaats daarvan, gebruik de oliën wanneer het paard ontspannen en kalm is. Dan zal hij de olie gaan associëren met positieve gevoelens en hun rustgevende effecten wanneer je ze later weer gebruikt worden. Bij chronische stress kunnen alle onderstaande oliën worden ingezet.

De volgende oliën kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van stress, angst en nervositeit:
1. Lavendel (Lavandula angustifolia) staat universeel bekend om zijn ontspannende eigenschappen. Als het lichaam behoefte aan een meer kalmerende of aardende invloed, kan dit een goede keuze. Het kan ook focus en concentratie verbeteren. Lavendel wordt vaak gebruikt met andere oliën in een aangepaste mix om het gewenste effect te kunnen creëren. Meestal, lavendel werkt goed wanneer deze aromatisch wordt aangeboden of toegepast op chakra gebieden.
2. Bergamot (Citrus bergamia) wordt koud geperst uit de schil van de bergamot sinaasappel. De rustgevende en kalmerende eigenschappen zijn bekend in de paardenwereld. Een nota van voorzichtigheid: deze olie is fotosyntetisch. Wees dan ook voorzichtig met het toepassen op gebieden die zullen worden blootgesteld aan direct zonlicht. Het gebruik van bergamot via inhalatie kan zeer effectief zijn. Het wordt meestal gecombineerd met lavendel, wat uitstekende resultaten oplevert.
3. Basilicum (Ocimum basilicum) heeft een verse kruidachtige geur en is stoom gedistilleerd uit de bladeren, stengels en bloemen van basilicum. Met zijn spier-ontspannende effecten, kan basilicum met succes de spierspanning die bij stress komt kijken verminderen indien toegepast op chakra punten. Door zijn chemische bestanddelen, basilicum wordt beschouwd als een “hete” olie .Gebruik dan ook een draagolie voor verdunning. Inhalatie blijft een geschikte manier om deze etherische olie te gebruiken.
4. Roomse Kamille (Chamaemelum Nobile) helpt het lichaam te ondersteunen bij het omgaan met emoties van angst, prikkelbaarheid, woede en nervositeit. Gewoonlijk, werkt het goed wanneer toegepast door inhalatie of plaatselijk door aanbrengen op de huid.
5. Duitse kamille(Matricaria recutita bloem) komt uit een compleet andere plant, en heeft een zoetere geur en een diepblauwe kleur. Het kan worden gebruikt op dezelfde manier als Roomse Kamille.
6. Valeriaan (Valeriana officinalis), gedistilleerd uit de wortel van de plant, heeft een zeer aards aroma. Deze olie biedt een diepgaande aarding in aanvulling op de kalmerende eigenschappen. Voor een “energieke aarding” (het opnieuw aansluiten van het paard op de aarde), breng deze olie aan rond de coronaire banden en de kogels. Aanbrengen met en vegende beweging van boven naar beneden.
7. Vetiver (Vetiveria zizanoides) is een andere wortel-gedistilleerde olie met gelijkaardige werking als Valeriaan. Of het nu alleen of in in laagjes met de Valeriaan wordt aangebracht (op soortgelijke manier) kan deze olie aarding en stabiliteit bieden. Tevens is hij nuttig voor het verwerken van emotionele trauma’s uit het verleden en biedt het meer focus.
8. Frankincense (Boswellia carterii) is stoom gedistilleerd uit de hars van de boom. Toepassing van deze “heilige zalving” olie aan de chakra’s en over het hart kan helpen bij het verbeteren houding en het bevorderen van spierontspanning.

Uiteraard kan de keuze per paard en situatie verschillen. Zelf maak ik alleen gebruik van het merk Young Living omdat deze een gecontroleerde, 100% therapeutische kwaliteit olie bieden.

Meer weten? Neem contact op!