Waar is de logica?

Dat is de vraag die mij vanmorgen bezig houdt.
Ik werk regelmatig samen met professionele mensen van allerlei pluimage. Dierenartsen, osteopaten, massage therapeuten , trainers en veterinair geneeskundigen. En dat is heel fijn om te doen omdat we als team de ware aard van de klachten kunnen achterhalen en op alle vlakken kunnen ondersteunen. Soms is een supplement of een essentiële olie genoeg, vaak heeft het een grotere aanpak nodig. Om dit correct te kunnen bieden, moet je de oorzaak van de klachten durven zoeken en daarbij ook in de spiegel durven kijken.

En dat is waar het bij persoonlijk soms wrikt. Op diverse fora zie ik adviezen voorbij komen waarvan ik denk ja, het zou kunnen indien de klachten zijn waar je nu vanuit gaat. Maar dat laatste is helaas niet altijd waar. Ook om mij heen zie ik tenenkrommende dingen gebeuren. Niet in minste op advies van dierenartsen hier uit de buurt. Soms snap ik niet, waarom de logica zo ver te zoeken is.

Een paard wat aan zijn achterhand niet goed functioneert kan inderdaad met rust verbeteren. Maar daarmee zijn problemen nog niet opgelost. Wat het correct leren gebruiken van een achterhand doe je op andere wijze dan conditie en spieren opbouwen. Kortom als na verloop van tijd wordt geadviseerd om een paard te trainen in de longeercirkel (nota bene een van de meest belastende trainingsmethodes) en zijn achterhand functioneert nog steeds niet correct. Dan ga je meer problemen creëren en loopt hij letterlijk en figuurlijk vast. Is dat eerlijk?

Of het nu een goedwillende eigenaar is of een doorgeschoolde dierenarts… zorg voor een compleet plaatje! Is een paard kreupel en je komt voor diagnose? Kijk in ieder geval hoe hij loopt. Heeft je paard plotseling spierpijn zonder aanwijsbare reden… zoek de reden! Er zijn zoveel signalen die ze ons geven, er zijn zoveel dieren die onnodig pijn lijden. Ze geven ons zoveel, wees zo eerlijk om hen oprecht te helpen met de oorzaak als er problemen ontstaan.