Gillende paarden?

Nee, bewust verantwoordelijk.

Vandaag las ik het stukje waarin de vraag was, of wij paarden anders zouden trainen als ze vocaler zouden zijn net als honden en andere diersoorten. Als ze zouden gillen bij een tikje met de zweep of zouden kreunen als we onze trainingstruukjes erop los laten.  Gezien ik een hoop dieren spreek is was het zeker een vraag die mij vandaag heeft bezig gehouden.

Het is goed dat het op deze manier een keer de huidige situatie te schetsen maar mijn brein gaat in zo’n geval verder.

Natuurlijk is het zo dat als je luidkeels feedback krijgt, dat je meer bewust word van in welke hoedanigheid een dier antwoord geeft op jouw (trainings)vraag.  Wat mij dan wel ontgaat is waarom ze zouden moeten gillen, krijsen of ‘auw’ zouden moeten roepen. En als ik zo dagelijks om mij heen kijk heeft die kwaliteit ook andere dieren nog niet veel extra’s gebracht.

Daarnaast is de mens uitstekend in ontkennen en weerleggen. Bij zijn medemens en dus ook bij het dier. Als ik vertel dat ik ziek ben, zal mijn baas altijd vragen of ik toch een paar uurtjes kan komen. Als je als mens met chronische fysieke of mentale klachten loopt word je in deze maatschappij al snel betitelt als aansteller. In een maatschappij waar grenzen steeds verschuiven is het verdomd moeilijk om grenzen te bewaren.

En dat is nou net de sleutel. Als we nou eens bewuster worden  van onszelf en onze eigen manier van reageren en communiceren? Als wij als mensheid ook eens ons empathisch vermogen laten praten in plaats van ons ego. Dan komen we  misschien nog eens ergens!  Niemand, geen mens of dier,  zou de noodzaak moeten hebben om te  gillen. Misschien moeten wij als mensheid gewoon eens onze verantwoording nemen en kleine signalen leren lezen en voelen en gewoon zeggen tot hier en niet verder.

Dat betekent naast echte scholing over wat er biomechanisch überhaupt kan, dat we nu eens echt bewust leren kijken naar de signalen die gegeven worden. En ons verantwoordelijk gaan voelen voor de ons eigen aandeel in de ontwikkeling. Misschien is schreeuwen dan niet nodig?